Microsoft en/of webstandaarden?

Het nieuws dat Microsoft met Outlook 2007 HTML email 5 jaar terug in de tijd zet zorgt nog steeds voor veel heftige reacties binnen de webdevelopment gemeenschap. Iedereen die een beetje serieus bezig is met HTML email en dat volgens de standaarden wil doen vraagt zich nu af wat de toekomst van HTML email gaat worden.

Waar het op neer komt is dat Microsoft besloten heeft In Outlook 2007 voor het weergeven van HTML in email de rendering engine van Word te gebruiken. In de vorige versies was dat nog de engine van Internet Explorer. Nou is die laatste al niet zo goed, maar die van Word is helemaal uit de prehistorie.

Het wordt voor webdevelopers onmogelijk een normale HTML email te maken zonder hele rare en slechte hacks te gebruiken. Tot zover de herhaling van mijn eerdere post. Nu de vraag: waarom?

Waarom doet Microsoft ons dit aan?

Roger Johansson vraagt zich – terecht – af waarom Microsoft dit ons aan doet.

Why does Microsoft seemingly hate everybody who works in the Web industry so much? Why does Microsoft keep coming up with new ways of making our jobs harder? Is it because the Web makes it possible to run applications on any operating system? Because many Web designers and developers use Macs? Whatever the reason, it sure isn’t going to make them any new friends among Web professionals.

Een lastige vraag. Over het antwoord op deze vraag kunnen we slechts speculeren.

Bill Gates heeft geen flauw benul van webstandaarden

In een kort interview met Bill Gates vroeg Molly Holzschlag naar de toeweiding van Microsoft voor het implementeren van webstandaarden in haar producten.

Gezien de antwoorden komt niet bepaald naar voren dat hij weet wat webstandaarden zijn of waarom ze belangrijk zijn.

Op de vraag wat hij vindt van mensen die wat skeptisch zijn over de intenties van Microsoft op het gebied van web standaarden, zegt hij:

How can they be skeptical? I guess if your job is to be skeptical, you’d hate to be out of a job!

De reactie van Roger is veelzeggend en mooi gebracht:

No, Bill, that is not why people are skeptical. They are skeptical because they find it hard to believe that the richest company in the world can’t afford to make a Web browser whose Web standards support matches that of browsers created by non-profit organisations, open source projects, and one man bands.

De dreiging van internet

Maar misschien is er niet alleen onwetendheid of arrogantie in het spel en is er een andere reden waarom Micorosft geen haast maakt met het implementeren van webstandaarden. Microsoft is bang voor de web industrie omdat het web platform gebruik maakt van open standaarden in plaats van de gesoten Windows systemen. Zie ook dit artikel van Joel Spolsky waarin hij uitgebreid in gaat op de verloren zaak van Microsoft’s monopolie.

Microsoft is een bedrijf met maar één doel: zo veel mogelijk geld verdienen. Niks mis mee. Enige probleem is dat ze het grote geld verdienen met Windows en Office. Het platform wat op nagenoeg iedere PC in de wereld is geïnstalleerd. Ondanks de groei van alternatieven als Linux en OS X van Apple is het marktaandeel van Microsoft nog steeds enorm. De dreiging van Linux en OS X is nog niet zo groot.

Maar er is een platform wat wel bedreigend is: het internet. Met steeds meer mensen aangesloten via steeds snellere breedband verbindingen en een razendsnelle vooruitgang op het gebied van online webapplicaties ziet Microsoft de donkere wolken al hangen.

Microsoft is bang dat als web applicaties geavanceerder worden en internet het belangrijkste platform wordt ze de greep op de markt verliezen. Misschien is dat de reden wel dat nu toch nog een nieuwe versie van Internet Explorer verschenen is, na ruim vijf jaar stilstand. Daarmee willen ze voorkomen dat nog meer mensen overstappen naar alternatieven en ontdekken dat er meer is dan alleen Microsoft.

Open software en open formaten

Nu kan je zeggen dat het zo’n vaart niet zal lopen. Natuurlijk zullen de meeste mensen voorlopig nog braaf hun PC’s compleet met Windows en Office aanschaffen. Maar zelf merk ik al dat ik steeds minder afhankelijk wordt van dit soort traditionele software. Nagenoeg al mijn werk doe ik vanuit mijn browser, op dit moment de open source browser Firefox. Email staat voor het grootste deel online, op een paar adressen na die ik binnenhaal via Thunderbird – ook open source. Websites die ik maak staan nagenoeg allemaal op servers die draaien op Linux en Apache.

Nu ben ik afgelopen jaar overgestapt op de Mac en natuurlijk is dat net zo goed gesloten software. Maar als het moet kan ik vandaag nog Linux installeren op m’n oude PC en ben ik vanavond met al mijn data overgestapt en op het nieuwe platform aan het werk. En zo zou het ook moeten zijn. Het zijn mijn data waar ik mee werk. Die data moet vrij zijn. Ik wil niet afhankelijk zijn van (de grillen van) een enkele producent. Ik wil niet met mijn data gebonden zijn aan een enkel gesloten formaat van een bepaald software pakket.

Als meer mensen zich dat gaan realiseren is er voor Microsoft een reden om bang te zijn. In elk geval bang voor het feit dat ze de huidige richting niet aan kunnen blijven houden. Dat een andere strategie nodig is. Maar aangezien de greep op de markt nog steeds erg groot is en het ook financieel wel goed zit bij Microsoft zal het nog even afwachten zijn wat ze gaan doen. Aanpassen of keihard terugslaan?