Toegankelijkheid van websites

De gebruiksvriendelijk van een website is voor de meesten van ons erg belangrijk. Je wilt snel vinden wat je zoekt of snel kunnen doen wat je van plan was te doen. Helaas zijn niet alle websites even gebruiksvriendelijk. Zeker voor een bepaalde groep internetgebruikers: de mensen die gebruik maken van alternatieve methoden om websites te bekijken. Dan heb ik het bijvoorbeeld over blinden of slechtzienden die screenreader software gebruiken.

In feite gaat het dan niet alleen om de gebruiksvriendelijkheid van de website, maar ook om de toegankelijkheid ervan. Hoe goed is een website door iemand met een screenreader te gebruiken? Is alle inhoud toegankelijk? Kan hij of zij eenvoudig door de website navigeren en vinden wat hij of zij zoekt? Dat zijn allemaal belangrijke vragen als het gaat om de toegankelijkheid van een website (de engelse term is overigens accessibility).

Vrij recent is er een conferentie geweest in Nieuw-Zeeland over webdesign en webdevelopment, Webstock 06. Deze week zijn de verhalen van de sprekers online gezet. Eén van de sprekers was Darren Fittler, onder andere vice-voorzitter van de Disability Discrimination Legal Center in Australië.

Indrukwekkend en leerzaam. Dat zijn de woorden die – voor mij – het best beschrijven welke indruk zijn verhaal achterlaat. Hij laat in zijn verhaal zien hoe het is om als visueel gehandicapte met behulp van een screenreader verschillende websites te bezoeken en gebruiken.

Dat is niet altijd even makkelijk.

Dat het bouwen van toegankelijke websites belangrijk is wist ik wel. Maar om in de praktijk te zien hoe moeilijk het voor iemand met een screenreader kan zijn om door een slecht gebouwde website heen te ploegen en hoe makkelijk het is te verdwalen in een enorme chaos van betekenisloze code en opmaak is wel verhelderend.

Het bouwen volgens webstandaarden is inderdaad erg belangrijk. Maar duidelijk is ook dat alleen valide code niet genoeg is. De structuur van de website, de plaatsing van de navigatie, het gebruik van duidelijk en juist opgemaakte kopteksten en links maken allemaal een wereld van verschil. Ook de teksten van alle links op een pagina: hoe betekenisvol zijn die?

Maar ook duidelijk werd hoe goed een – in dit geval ervaren gebruiker – met behulp van de screenreader zijn weg kan vinden door een website, als er bij het bouwen van de website voldoende aandacht geschonken is aan de toegankelijkheid ervan. Zoals een logische indeling en opmaak van de site, de juiste code en een aantal andere specifieke aspecten.

Het verhaal van Darren Fittler, Web Accessibility – a users perspective, te vinden bij de opnames van Webstock 06, is in ieder geval erg interessant en het bekijken waard. Mij motiveert een verhaal als dat van Darren in elk geval bij het bouwen van websites nog meer aandacht te geven aan de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid ervan.

Meer informatie over toegankelijkheid van websites is te vinden op de volgende websites: