Internet neutraliteit?

De belangrijkste grondwet van het Internet – het principe van de neutraliteit van het internet – heeft afgelopen donderdag een forse dreun gekregen van het huis van afgevaardigden in Amerika. Die neutraliteit voorkomt dat grote telecommunicatiebedrijven ervoor kunnen zorgen dat bepaalde sites beter bezocht kunnen worden dan andere. Oftewel, de sites die meer geld bieden krijgen voorrang.

Het huis van afgevaardigden in Amerika stemde over de Communications Opportunity, Promotion and Enhancement Act (COPE). Een toevoeging aan dit wetsvoorstel moest de neutraliteit van het internet vastleggen. Die neutraliteit bepaalt dat alle data die door de kabels van de maatschappijen gaat gelijk behandeld wordt. Maar dit amendement werd afgewezen.

Velen vrezen dat hierdoor de weg open ligt voor machtige telefoon- en kabel maatschappijen hun macht uit te breiden. Als aanbieders van de wegen op het net krijgen zij de mogelijkheid te bepalen waar wij heen geleid worden, hoe snel en wat die toegang kost.

De lobby van grote partijen als Google, eBay en Amazon – die groot voorstander zijn van net neutraliteit – kwam kennelijk te laat.

Het woord is nu aan de senaat, die gaat bepalen of deze wet er doorheen komt en hoe. Ondertussen is er een grote beweging op gang gekomen om te voorkomen dat er een einde komt aan de neutraliteit van het internet: Save The Internet en Its Our Net.

Ook de uitvinder van het internet, sir Tim Berners-Lee, waarschuwde dat het internet een “donkere periode” ingaat als aanbieders van internettoegang kunnen bepalen welk verkeer voorrang krijgt.

Meer berichtgeving over dit onderwerp op de site van Ben Ramsey, wired en webwereld.

Update II 27/06/06: Tim Berners Lee heeft een nieuw artikel en videobericht over zijn angst voor het einde van internet neutraliteit op zijn website geplaatst.

Update I: op de site van silicon zijn nog een aantal goede artikelen te vinden:

3 thoughts on “Internet neutraliteit?

  1. Internet moet neutraal blijven. Iedereen moet er zijn zegje kunnen doen. Er zijn al genoeg beperkingen op de vrijheid van meningsuiting hier in België en Nederland.

  2. Wat een onzin. Iedere webpagina moet gelijk zijn aan de andere. Op deze manier ga je de grote bedrijven bevoorrechten en ligt het internet aan de voeten van de rijkste bedrijven. Zo zouden ze het internet verknallen..

Comments are closed.