Firefox 3 sterk verbeterd

Enkele dagen na het verschijnen van de nieuwste versie van Firefox 3 zullen al velen de upgrade gemaakt hebben. Ruim 13 miljoen downloads in zo’n korte tijd is niet weinig. De nieuwste versie bevat vele verbeteringen. De details zijn, zoals zo vaak, waar het om gaat. Zeker bij een browser liggen de belangrijkste functionaliteit en conventies zo langzamerhand wel vast. Als browsermaker ga je daar niet al te veel aan veranderen. Tenzij je Microsoft heet en je denkt dat het verplaatsen van alle knoppen een goed idee is (zie Internet explorer 7).

Om een voorbeeld te geven, de back-button. Nog steeds een van de belangrijkere knoppen in de browser. Zie hieronder hoe in de nieuwste Firefox versie de terug knop net iets groter is gemaakt ten opzichte van de forward knop, die waarschijnlijk een stuk minder vaak gebruikt wordt.

Een volgend voorbeeld. Je hebt zoveel tabs open dat de lijst met tabs breder is dan je venster. Op dat moment een link in een nieuwe tab openen, zorgde er voorheen voor dat je daar nog apart naar toe moest scollen. In Firefox 3 wordt het gehele rijtje tabs netjes een plaats opgeschoven, zodat de net geopende nieuwe tab in het zicht komt en direct klikbaar is.

Onder de moterkap is er flink gesleuteld aan de browser, gezien de sterk verbeterde snelheid. Alhoewel de snelheid van een programma in absolute zin misschien niet zo belangrijk lijkt, is het met name de user experience die er door verbeterd. Een programma wat “snappy” aanvoelt, snel acties uitvoert en niet traag reageert op bepaalde taken, is een stuk prettiger om mee te werken.

One thought on “Firefox 3 sterk verbeterd

Comments are closed.