Stomme gebruikers

Robert Hoekman, auteur van Designing the Moment, gaat in een uitgebreid artikel in op het syndroom van de stomme gebruiker, waarom we stomme gebruikers worden en wat wij er als web ontwikkelaars aan kunnen doen.

Op het web doen we allemaal stomme dingen. Normale, intelligente mensen maken rare fouten. Waarom?

  1. We leren de verkeerde dingen. Simpelweg omdat we er met die halfslachtige manier ook wel komen.
  2. We ontwikkelen (hardnekkige) gewoonten. Waarom dingen anders doen dan we gewend zijn?
  3. We hebben last van tunnel visie. Veroorzaakt door onze sterke focus op de taak die we uitvoeren.
  4. We vormen verwachtingen
  5. We veranderen van gedachten
  6. We vergissen ons

En al deze normale, menselijke eigenschappen maken dat we online idioten worden. In de meeste software of webapplicaties is geen ruimte of begrip voor deze tekortkomingen. Misschien zou dat wel moeten. Laten we daarom als designers en ontwikkelaars bij het ontwerpen van onze websites en webapplicaties rekening houden met die menselijke eigenschappen. Lees het hele artikel voor de details.