Target veroordeeld voor ontoegankelijke website

De Federale districtsrechtbank in San Francisco besliste onlangs dat de website van Target.com, een Amerikaanse online winkelketen, toegankelijk moet zijn. De zaak werd namens blinden aangespannen door de National Federation of the Blind (NFB). Een korte samenvatting is te vinden op de website accessibility.nl. Daar ook een aardige opsomming van de hoogtepunten, of vooral dieptepunten, van de discussie op Tweakers die op het nieuws volgde.

Veel negatieve reacties, maar een positieve reactie waar ik me ook in kan vinden is de volgende:

En dat iedereen er al jaren een rommeltje van maakt qua websites en doet waar ie zelf zin in heeft. Als websitebouwers eens hun vak goed gingen leren in plaats van dat gepruts dat je nu in 95% van alle websites ziet zou deze rechtzaak er nooit zijn geweest.

Er zijn standaarden en die zijn er niet voor niets. Als men huizen zou bouwen zoals er nu websites worden gebouwd dan zou er niet veel rechtop blijven staan. Daar zit het probleem, niet bij een blinde die graag het internet op wilt.

Heel veel dingen worden misbruikt om het er mooier uit te laten zien zonder daarbij rekening te houden dat je site er misschien wel leuk uitziet maar één grote rommel wordt.

Je ziet gewoon dat het nog veel zelfleer en het betere knip en plakwerk is zonder dat “professionals” weten waar ze mee bezig zijn. Zodra sitebouwers hun werk eens goed gaan doen zal je ook zien dat de meldingen van: “deze site werkt alleen maar in die en die browser” veranderen in: “deze site werkt in alle browsers.”

Helemaal mee eens. Op de engelstalige versie van Sitestone heb ik ook een korte reactie op de zaak geplaatst.

One thought on “Target veroordeeld voor ontoegankelijke website

Comments are closed.