97% van de websites zijn nog steeds niet toegankelijk

Dat bleek uit de United Nations Global Audit of Web Accessibility, uitgevoerd door Nomensa in opdracht van de Verenigde Naties. Het onderzoek laat zien dat 97% van de websites niet voldoen aan de meest elementaire toegankelijkheidseisen. Onderzocht werden 100 websites uit twintig verschillende landen in verschillende sectoren.

Slechts drie daarvan voldeden aan de ijkpunten met prioriteit 1 in de richtlijnen van het W3C.

Drie van de honderd.

De belangrijkste tekortkomingen:

  • 93% faalde adequate tekstbeschrijvingen voor plaatjes te geven
  • 73% had javascript nodig om te functioneren
  • 78% gebruikte kleuren met weinig contrast, waardoor problemen ontstaan bij mensen met kleurenblindheid
  • 98% volgde de industriestandaarden voor het programmeren van de code niet op
  • 87% stond mensen niet toe pagina’s te schalen
  • 89% had een slechte navigatie
  • 87% gebruikte popups

Op zich zijn deze cijfers niet verbazingwekkend, hoe schokkend ze ook mogen zijn. Zelfs als je kijkt naar nieuwe websites is er een enorm groot deel daarvan dat niet volgens de standaarden en minimale eisen van een toegankelijke website gebouwd wordt. Nog veel zogenaamde “web-professionals” plakken een paar mooie plaatjes aan elkaar, gooien het online en noemen dat een website.

Het probleem is natuurlijk dat er aan de buitenkant niet veel te zien is aan zo’n site. Op het eerste gezicht kan hij er heel aardig en gebruiksvriendelijk uitzien. Pas als je onder de motorkap kijkt en de website grondiger onderzoekt komen de problemen aan het licht. Maar dan is het al te laat voor die gebruiker die net wel afhankelijk is van die onderliggende code om goed van de website gebruik te kunnen maken.

Bronnen: