Microsoft en webstandaarden

De strijd om webstandaarden doorgevoerd te krijgen woedt heftig voort. Een belangrijke partij in die strijd is – natuurlijk – Microsoft. Meestal niet als de good-guy, helaas. Dat mag duidelijk zijn. Internet explorer bijvoorbeeld is een hopeloos achterhaalde browser die nagenoeg iedere webdesigner flinke hoofdpijn kan bezorgen met zijn falende onderstening van de webstandaarden.

Maar recentelijk wordt er ook door Microsoft gepraat over die webstandaarden. Internet Explorer (IE) versie 7 staat voor de deur, en die zou veel minder fouten moeten bevatten en meer ondersteuning bieden voor de standaarden.

Thinkvitamin heeft een interview met Molly Holzschlag, een binnen de webdesign wereld erg bekend figuur. Iemand die zich sterk inzet voor webstandaarden, bijvoorbeeld via het Web Standards Project WASP. In dat interview vragen ze haar een aantal dingen over webstandaarden en de rol van Microsoft. Een aantal interessante aspecten wil ik er uit pikken.

De eerste vraag bijvoorbeeld is (eigen vrije vertaling):

“Als toch het grootste deel van de wereld IE gebruikt, zouden de standaarden dan niet rond Microsoft gebaseerd moeten worden, in plaats van het omgekeerde?”

Haar antwoord is helder:

“Standaardisatie rond een enkele versie van software, in bezit van een enkele partij, gaat recht in tegen de hele visie van het Web.”

en

“Praktisch gezien zorgt het afhankelijk zijn van een enkele bron voor software ervoor dat de gebruikers en ontwikkelaars in de macht zijn van Microsoft. We zouden voor altijd afhankelijk zijn van hun systemen en software. Dit verwijdert ons van open source oplossingen en daarmee betaalbare en flexibele mogelijkheden.”

Een andere interessante vraag is of Microsoft met de ontwikkeling van IE7 laat blijken in de richting van webstandaarden te gaan? Molly antwoord dat het in elk geval op dit moment wel degelijk in de bedrijfsstrategie van Microsoft past om aandacht te geven of te praten over webstandaarden.

Verder geeft ze aan dat er een onderscheid gemaakt moet worden met de ontwikkelaars van Microsoft, die vaak wel degelijk grote voorstanders zijn van webstandaarden maar met handen en voeten gebonden zijn. Ze willen wel maar kunnen of mogen niet.

Afgezien van de vraag of Microsoft wel of niet meegaat in de webstandaarden is een ander belangrijk punt: is het niet al veel te laat? De huidige versie van IE is al meer dan 5 jaar oud en de ontwikkelingen van de andere browsers zoals Firefox en Safari heeft niet stilgestaan in die tijd. Het zal voor het team van ontwikkelaars nog heel wat werk zijn om die achterstand in te halen.

Verder is het ook de vraag wat de achterliggende, langere-termijn strategie van Microsoft is en welke rol webstandaarden daarbij spelen. Het fundament van Microsoft is het ontwikkelen en verkopen van commerciele software. Hoe meer mensen hun producten gebruiken hoe beter. In hoeverre wil microsoft eigenlijk samenwerken met partijen als Mozilla (de maker van Firefox)? Is de recente aandacht die gegeven wordt aan webstandaarden een afleidende beweging, een poging de migratie van mensen naar alternatieve browsers en open-source software te stoppen?

Het model van Microsoft is er op gericht zo veel mogelijk mensen afhankelijk te maken van hun produkten. Het liefst alles geintegreerd in een systeem, het besturingssysteem van XP of straks Vista. Gaat dat wel samen met de webstandaarden?

Een antwoord op die vraag vinden we in een reactie van Chris Wilson, lid van het IE team van MS.

.. we hebben elke intentie om webstandaarden te ondersteunen, en hebben dat aangetoond. Ik denk dat IE 7 een belangrijke stap in de goede richting is, en laat zien dat we er in investeren.

Zijn verhaal gaat nog een tijdje – gepassioneerd – door. Het is duidelijk dat hij de anti-microsoft mentaliteit van vele reacties op het originele artikel niet prettig vond. Ook duidelijk is dat in elk geval hij IE dichter bij de standaarden wilt krijgen.

Ik ben erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Ook ik raak gefrustreerd van de vele tijd die ik kwijt ben met het verhelpen van problemen veroorzaakt door IE bugs. Als het maar even kan, raad ik mensen over te stappen op een betere en veiligere browser als Firefox. Maar niettemin hoop ik dat Microsoft wel degelijk de goede kant op zal gaan. En daarmee het hele web beter maakt.