Interactief is een betekenisloze term

Gerry McGovern schrijft op zijn site een interessant stuk waarin hij uitlegt waarom je website “interactiever” maken niet de juiste strategie is. Zijn belangrijkste argument: de term interctief is in de context van een website betekenisloos. Een website is per definitie al interactief, omdat je als bezoeker actief rondklikt op en tussen websites.

Bovendien gaat het bezoekers van je website niet om interactie, maar om het zo snel mogelijk bereiken van hun doel. Hoe eerder dat doel bereikt is, hoe beter. En dat terwijl het succes van een site vaak gemeten wordt aan de hand van de tijd die mensen er doorbrengen. Hoe langer hoe beter. Maar dat is dus eerder ongekeerd.

Making your websites more interactive is a meaningless strategy. Make your website more useful instead.

Zijn stuk is natuurlijk bewust wat provocerend opgeschreven, zo zwart wit als hij het stelt is het niet. Maar de volgende keer dat iemand van marketing roept dat de site “lekker interactief” moet worden, is het wellicht wel raadzaam het advies van Gerry in je achterhoofd te houden.