Milieu impact Windows Vista

Dat niet iedereen even enthousiast is over de release van Vista kan vele redenen hebben. Eén aspect wat onderbelicht blijft is het effect op het milieu. De groene partij in Engeland haalt in een persbericht hard uit naar Microsofts Vista. Het nieuwe systeem dwingt mensen hun huidige computers te dumpen omdat die niet voldoende krachtig zijn om Vista te kunnen draaien.

Zowel bedrijven als consumenten worden gedwongen duurdere en energie-verslindende hardware aan te schaffen, met alle gevolgen voor het milieu. Volgens Tony Roberts, hoofd van Computer Aid, worden de komende twee jaar 10 miljoen pc’s gedumpt als direct gevolg van Vista. Die laatste organisatie houdt zich bezig met het hergebruiken van computers voor onderwijs-, gezondheids- en non-profit organisaties in ontwikkelingslanden.

Dat Vista geen klein systeem is en een flink krachtige pc nodig heeft om te draaien is wel duidelijk. Zonder minimaal 2 Gb – liever 4 – aan intern geheugen moet je niet hopen meer dan één programma tegelijk lekker te kunnen draaien. De Groene Partij raadt mensen dan ook aan te kijken naar vrij verkrijgbare alternatieven zoals Linux, aangezien daar geen zware hardware voor nodig is om te kunnen draaien.

Natuurlijk is het zo dat nieuwe software bijna altijd nieuwe en betere hardware vereist. Maar dat het ook anders kan is ook wel bewezen. Herschrijven van bestaande software kan immers de efficiëntie daarvan sterk verbeteren, zodat juist minder processorkracht nodig is om hetzelfde te doen. Apple fans claimen vaak dat zelfs de nieuwste versies van het OS X besturingssysteem perfect draait op Macs van 6, 7 jaar oud. Ook Linux schijnt erg goed te draaien op zelfs hele oude pc’s.

2 thoughts on “Milieu impact Windows Vista

  1. Inderdaad. Het milieu aspect van Windows Vista wordt ernstig onderbelicht in de media. Een gemiste kans voor de zogenaamde onafhankelijke pers. Er wordt vrijwel uitsluitend over de nieuwe features van het besturingssysteem gerept waar iedereen wel of niet op zit te wachten. Er wordt volledig aan voorbij gegaan dat dit besturingssysteem weer heel veel bomen meer gaat kosten dan Windows XP en zijn voorgangers omdat alleen de zwaarste en meeste energie slurpende hardware voldoende is voor Vista.

  2. Het is eigenlijk wel triest hoe het gaat met computers. Omdat systemen met XP in de loop van de tijd steeds trager worden, al dan niet geholpen door eventuele spyware en andere rotzooi, worden mensen haast gedwongen nieuwe computers aan te schaffen. Alleen af en toe volledig opnieuw installeren helpt. Maar dat is iets wat voor de gewone gebruiker veel te ingewikkeld is.

    Die nieuwe pc’s worden sinds kort allemaal standaard uitgerust met Vista. Zo’n zwaar systeem dat iedere winst van de snellere hardware teniet gedaan wordt.

    Inderdaad zonde van de bomen, daar heb je gelijk in Yntze.

Comments are closed.