Aboutus.org, copyright en privacy

Dat het online niet altijd even nauw genomen wordt met privacy en copyright weten we. Maar een erg mooi – of zou ik moeten zeggen slecht – voorbeeld van een geval waarin grenzen overschreden worden is de nieuwe “dienst” van aboutus.org.

Via Molly en sonspring kwam ik achter de praktijken van deze site. Aboutus is een wiki waarbij gegevens over andere websites verzameld en gepubliceerd worden. Die gegevens worden automatisch verzameld door de websites zelf te scrapen met bots en gegevens van whois diensten te halen.

Best aardig als mensen de tijd en moeite nemen iets over anderen te schrijven (helemaal leuk als dat in positieve zin gebeurt). Maar dat alle persoonlijke gegevens, inclusief naam, email, adres en zelfs een routekaart bij elkaar geplaatst worden gaat te ver. Dat daarbij ook nog eens logo’s en grote stukken tekst letterlijk overgenomen worden van de beschreven websites is een duidelijke schending van copyright.

Natuurlijk staan al mijn gegevens al open en bloot op mijn sites vermeld. Maar dat betekent niet dat iedereen het recht heeft die data over te nemen, samen te voegen met andere – legaal of illegaal – verkregen gegevens en die elders te publiceren.

Het punt is ook dat de eigenaar, Ray King, niks toevoegt aan de inhoud. De site doet verder niets nuttigs. Waarschijnlijk hoopt de eigenaar op deze manier op een makkelijke manier wat te verdienen. Dat gebeurt online helaas vaker. Intussen heb ik met een paar regels in mijn robots.txt bestand de bots van aboutus.org er op kunnen wijzen dat hun bezoek niet gewaardeerd wordt.