Browser markt verschuift

Volgens webanalyses van OneStat.com blijft het marktaandeel van Firefox toenemen. Wereldwijd heeft Firefox nu bijna 13% in handen. Duitsland loopt voorop met zo’n 39% Firefox gebruikers, gevolgd door de Aussies met 24%.

Het aandeel Internet Explorer gebruikers daalt steeds verder en zit nu wereldwijd op zo’n 80%. Andere browsers worden ook meer gebruikt, zoals Opera, waarvan recent de versie 9.0 verschenen is. Voor mensen die een erg complete en vooral snelle browser zoeken is Opera een goede keuze.

Oorzaken

De belangrijkste reden voor de verschuiving zijn waarschijnlijk de aanhoudende veiligheidsproblemen van Internet Explorer. Mensen zijn het gewoon zat om alsmaar met veiligheidslekken, virussen en spyware te maken te hebben. Het is vooral die frustratie die mensen wegdrijft van de Microsoft browser.

Pas later, als mensen eenmaal gewend zijn aan een browser als Firefox, realiseren ze zich wat ze al die tijd gemist hebben.

Ondanks het dalende aantal gebruikers is het aandeel IE gebruikers nog steeds erg groot. Waarom? Een goede vraag voor ieder die inmiddels het licht heeft gezien. Maar voor al die mensen die relatief weinig met hun computer doen en er zich niet al te veel in willen verdiepen is het niet meer dan logisch gewoon de browser te gebruiken die al geinstalleerd is op het systeem. Veel mensen weten niet beter dan dat “internet” hetzelfde is als dat “e”-symbooltje op hun bureaublad.

De nieuwe browseroorlog

Natuurlijk vind ik dit een goede ontwikkeling. Allereerst is het ontwikkelen van websites voor Internet Explorer geen pretje, om het voorzichtig uit te drukken. De sterk verouderde browser heeft een slechte ondersteuning van webstandaarden wat het bouwen van websites zo nu en dan een frustrerende bezigheid maakt.

Verder is een beetje gezonde competitie in de browsermarkt veel beter dan een monopolie van een enkele grote speler. Zo’n monopolie werkt verstikkend en remt de vooruitgang.

De nabije toekomst

Het einde van dit jaar wordt spannend als zowel Microsoft met zijn versie 7 van Internet Explorer uitkomt en Firefox met versie 2.0. Als webdeveloper hoop ik dat IE7 minder bugs bevat waardoor hopelijk mijn dagelijkse frustraties met die browser afnemen. Als gebruiker kijk ik uit naar de nieuwe mogelijkheden van de volgende Firefox versie.

Zie ook: