Het belang van een goede backup strategie

Op dit moment zijn er 390.000 weblogs al twee weken offline, omdat er onder andere iets mis gegaan is met een backup. De backup bevatte fouten en kon niet snel gebruikt worden voor het verplaatsen van de weblogs. Voor meer details zie de berichtgeving op Tweakers of Webwereld.

Het bedenken en uitvoeren van een goede backup strategie is niet eenvoudig. En vergt tijd en geld. Maar is wel heel belangrijk. Te vaak wordt er te makkelijk voorbij gegaan aan de noodzaak ervan. “De webhost maakt toch backups?” of “We hebben een backup op een schijf staan”. Maar vergeten wordt dan dat er ook getest moet worden of die backups goed werken. Dat gecontroleerd moet worden of die backups makkelijk terug gezet kunnen worden.

Gelukkig is de techniek tegenwoordig redelijk betrouwbaar. Maar af en toe gaat het fout. Houdt een harde schijf er mee op. Is er een grote storing bij een data center. Of klikt iemand per ongeluk op de verkeerde knopjes. Allemaal uitzonderlijke situaties. Maar je moet er op voorbereid zijn.