Redesign NRC

Dat papieren kranten het in dit nieuwe media tijdperk moeilijk hebben is bekend. Steeds minder mensen lezen papieren kranten, steeds meer informatie is (vaak gratis) online toegankelijk. Een krant die zijn best doet hier een antwoord op te vinden is NRC Handelsblad. Gisteren is de website vernieuwd. Vernieuwd is misschien niet de juiste term. Beter kun je spreken over radicaal omgegooid.

Vóór:

En na:

Het doel van de verandering is, volgens de chef Internet NRC Handelsblad en nrc.next, snel en kort het meest belangrijke nieuws te geven. Alleen de actualiteit is leidend. “We stoppen met krantje spelen op het web: voor het complete achtergrondverhaal van 1.200 woorden pakt u de krant of iPad.”

De meer dan 500 reacties op de aankondiging zijn voor het overgrote deel zeer negatief. Voor een deel is dat te verwachten. Iedere verandering, zeker zo’n grote als deze, wekt veel weerstand op bij trouwe bezoekers. Maar de vraag is ook of de negatieve kritiek terecht is.

Is deze ommezwaai te groot? Is dit het soort website dat een papieren krant in de 21ste eeuw nodig heeft om te overleven? Is de technische uitwerking wel goed gedaan?

Zelf wacht ik even af met mijn definitieve oordeel. Mijn eerste indruk is niet al te positief. Allereerst, een website van een krant bezoek je om op een snelle manier een overzicht te krijgen van het belangrijkste nieuws. Al dan niet in bepaalde categoriën. In het gekozen weblog-achtige format van de nieuwe website ontbreekt dat overzicht. Je kunt niet snel de headlines scannen. Bij het openen van de website zijn, op een normaal beeldscherm, slechts de laatste twee berichten zichtbaar.

Ten tweede is het de vraag of het nieuwe design wel past bij een kwaliteitsmerk als NRC handelsblad. Die krant staat toch bekend als één van de betere, serieuze kranten van Nederland. Een krant waar nog gedegen journalistiek achter zit. Past zo’n bijna speels, hip weblog uiterlijk daar wel bij? Naast de linkerkolom met het laatste nieuws vindt je in de rechterkolom het “beste van het web”, zoals bijzondere virals. Is dat iets waar NRC lezers op zitten te wachten?

Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitwerken voor deze krant. Dat zal ook een les voor andere kranten zijn, die allen met hetzelfde probleem zitten van teruglopende inkomsten van abbonnees en advertenties.