Helvetica 50 jaar

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Helvetica ter aarde kwam. In 1957 ontworpen door Max Miedinger en Eduard Hoffmann voor de Haas Type Foundry in Zwitserland. Wellicht één van de meest bekende lettertypes.

helvetica50yrs-s.jpg

Helvetica brengt de boodschap over zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Tijdens het lezen is de vorm van de letters ondergeschikt aan de betekenis van het woord. Het is een frisse, heldere en scherp leesbare letter, met prettige zachte ronde vormen. Menig letterontwerper heeft moeten toegeven dat er niets aan te verbeteren valt.

Christian Larsen

Helvetica is overal om ons heen, maar pas als je er op let zie je dat. Misschien ben je Helvetica vandaag al een aantal keren tegen gekomen. Op een bewegwijzeringsbord, de voorkant van een winkel of een reclameposter.

Dat is ook de reden dat Gary Hustwit besloot er een film over te maken. Hij vroeg zich af: waarom is juist dit lettertype zo populair geworden? In Nederand zal de film op 22 juni in Kriterion in premiere gaan.

Ook is er ter ere van de verjaardag een tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. Die is er nog tot maart 2008, dus we hebben nog even de tijd om langs te gaan.

Vele grote merken als Orange, Lufthansa, Royal Bank of Scotland hebben Helvetica gebruikt in hun huisstijl. Zijn expressieloze karakter, heldere lijnen en neutrale uiterlijk maken dat het een aantrekkelijk lettertype is om gebruikt te worden in logo’s en huisstijlen van bedrijven. Maar niet iedereen is zo te spreken over Helvetica. Het zou te neutraal, clean en saai zijn. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven.