Webstandaarden

Bij het bouwen van websites houd ik me aan de richtlijnen zoals voorgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Deze webstandaarden zijn ontwikkeld om er voor te zorgen dat browsers, software en websites elkaar kunnen begrijpen. Het doel is het web in zijn volle potentie te kunnen gebruiken.

Deze standaarden zorgen ervoor dat de inhoud van een website toegankelijk is voor een zo breed mogelijk publiek. Dat betekent een verbeterde toegankelijkheid, ondersteuning voor nieuwe technieken (denk bijvoorbeeld aan draagbare browsers) en zelfs ondersteuning van oudere browsers.

Anders gezegd, als bij het maken van een website de aanbevelingen van de W3C niet worden opgevolgd, werken webpagina’s niet altijd. Wel eens bij het surfen de waarschuwing “deze site is geoptimaliseerd voor browser X” tegen gekomen? Met webstandaarden is dat verleden tijd.

Verleden en toekomst

Deze webstandaarden zijn pas de laatste jaren in opkomst gekomen. De meeste websites zijn nog gebouwd met een wirwar van iets wat op HTML zou moeten lijken. Gebouwd voor een oudere browser, moeilijk bruikbaar in het heden en ongeschikt voor de toekomst.

Gelukkig zijn steeds meer webdevelopers zich bewust van de vele voordelen van het bouwen volgens standaarden, en zijn daarom overgestapt op het bouwen van websites met (X)HTML en CSS.

Scheiden van inhoud, opmaak en gedrag

Eén van de belangrijkste onderdelen bij het bouwen volgens webstandaarden is het scheiden van inhoud, opmaak en gedrag. De inhoud wordt beschreven met schone, betekenisvolle en lichte code. De layout wordt bepaald door CSS. De benodigde code voor een pagina is daardoor vele malen kleiner. Ook is de flexibiliteit bij het ontwerpen veel groter. Een wijziging in de layout van de website wordt heel eenvoudig.

Voordelen van webstandaarden

Om een lang verhaal kort te maken hieronder nog eens op een rij wat de voordelen van het bouwen volgens webstandaarden zijn:

  • Sneller laden van pagina’s
  • Toegankelijkheid voor alle gebruikers
  • Werkend in oude én nieuwe browsers
  • Zoekmachine vriendelijk
  • Eenvoudiger onderhoud
  • Eenvoudiger redesign
  • Lagere kosten